
Bloemen uit het Rijksmuseum Amsterdam
Waarschijnlijk heb je nu het kleurboek Bloemen uit het Rijksmuseum Amsterdam voor je liggen. Op deze pagina neem ik je mee door mijn inspiratie voor dit kleurboek.
In mijn maandelijkse nieuwsbrief deel ik nog meer tips en inspiratie. Ontvang je de nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in. Het is zo geregeld.

De Rijksstudio van het Rijksmuseum
2014. Een bloem is een dankbaar onderwerp om te tekenen en te kleuren. In het Rijksmuseum Amsterdam hangen prachtige 17e en 18e eeuwse bloemstillevens. En in de Rijksstudio van het museum kun je ieder kunstwerk tot in het kleinste detail bekijken. Ik zoomde in op tulpen, akelei, amarylis, kievitsbloem, zeedistel, hop en clematis, anemonen, krokussen, bijen en libelles. Het werd Kleurboek No.3, Bloemen uit het Rijksmuseum Amsterdam.

Hollandse bloemen in de 17e en 18e eeuw
Marleen Ram, kunsthistoricus bij het rijksprentenkabinet schreef speciaal voor dit kleurboek een essay over ‘Hollandse bloemen in de 17e en 18e eeuw’. Nederlanders zijn verzot op tulpen. Aan het begin van de 17-e eeuw spendeerden welgestelden kapitalen aan de bollen.
‘Met name de gestreepte tulp, die als gevolg van een schimmelinfectie, een spectaculair patroon op de bloembladen vertoonde, bracht recordprijzen op. Op de veiling in Alkmaar gingen tulpen variërend in prijs van 1300 tot 4200 gulden onder de hamer. Een anonieme bewoner van Hoorn merkte spottend op dat een voor 3000 gulden verkochte tulpenbol even veel waard was als twee lasten (vrachten) tarwe, vier lasten roggen, vier vette ossen, acht vette varkens, 12 vette schapen, twee okshoofden (vaten) wijn, 4 t een bier, 2 t in boter, 1000 pond kaas, een bed, een aantal kledingstukken, een zilveren beker plus een schip om alles te vervoeren…’
Kleurboek No.3
Kleurboek No.3, Bloemen uit het Rijksmuseum Amsterdam is tweetalig, nederlands-engels. De grafische vormgeving is gedaan door De Designpolitie in Amsterdam. Drukkerij De Bink in Leiden drukte het boek in een aardige oplage. Leuk om het dan uiteindelijk te zien liggen bij de boekhandel in het Rijksmuseum Amsterdam!


Wim Kulk
Wim Kulk, inmiddels dik in de 90, belde jaren geleden bij me aan met een volledig gekleurd Kleurboek No. 3. Hij wilde een nieuwe. Wim had een oorlogstrauma en heeft dat overwonnen met kleuren. In de loop der jaren heeft Wim alles wat ik heb getekend minstens 1x gekleurd. Onder andere alle kleurplaten in op deze website pagina.
