Page

GREET HAASNOOT

Kleurboek voor volwassenen is een initiatief van kunstenares Greet Haasnoot en haar dochter Annelies Bakker.“We geloven allebei in de ontspannende werking van kleuren, maar willen wel een volwassen boek maken.”

greetanneliesGREET HAASNOOT

Greet Haasnoot (1956) is kunstenares. Papier, textuur en betekenis zijn belangrijke pijlers in haar werk. In haar werk streeft ze veelal naar een natuurlijke eenvoud en vanzelfsprekende harmonie. Kunst en het werken met kleur en materialen heeft ze van kind af aan meegekregen. In het atelier van haar vader, Bas Haasnoot, leerde zij het etsen. Bij Jean Decoster in België bekwaamde Greet zich in het maken van papier.Zij studeerde af aan de Vrije Leergangen van de VU in Amsterdam. Hier volgde zij de Lerarenopleiding in Tekenen en Textiele Werkvormen. Later volgde zij ook nog de opleiding Genezend Tekenen met en voor Kinderen aan het Instituut voor Klank en Vorm in Zutphen.

ATELIERZEE

Haar atelier heeft ze thuis in Katwijk, vlakbij de zee. Ze  noemt het AtelierZee. Door de jaren heen is ze zich meer en meer gaan richten op het maken van eigen werk. Ze maakt papier, beheerst verschillende druktechnieken en heeft zich bekwaamd in het maken van rubbings.

RUBBINGS

Een rubbing is een krijtafwrijsel op dun papier, waarmee ze reeds bestaande, vaak eeuwenoude reliëfs gedetailleerd kan verzamelen zonder deze te beschadigen. Met een krijtje in haar hand wrijft ze op dun papier de lijnen tevoorschijn die bijvoorbeeld een Egyptenaar drieduizend jaar geleden uit een stuk basalt hakte, of volgt ze exact het handschrift van de Japanse monnik die honderden jaren geleden een motief in een tempel vervaardigde.

OP REIS

“Als ik op reis ben, neem ik met deze techniek souvenirs mee voor mijn kunstwerken en kleurboeken. Het leuke is, dat je zo een verzameling krijgt van allerlei motieven en symbolen uit andere, vaak oude culturen.”

ANNELIES BAKKER

Annelies Bakker (1985) studeerde Kunstgeschiedenis in Leiden en rondde daarna de Master Arts and Heritage: Policy, Management, and Education af aan de Universiteit Maastricht. Op dit moment woont zij in Berlijn waar ze werkt voor toonaangevende kunst- en cultuurprojecten zoals dOCUMENTA (13) en Berlin Art Week.

UITGEVERIJ

Speciaal voor de kleurboeken voor volwassenen richtte zij in 2012 haar eigen uitgeverij op: Annelies Bakker Publishing. “Elk kleurboek voor volwassenen wil ik een verrassing laten zijn, verleidend, informatief en inspirerend voor anderen. Mijn moeder verzamelt het werk, ik kijk welke mensen het best betrokken kunnen worden bij het realiseren van het boek. Vorm en inhoud moet bij elkaar aansluiten en zorg en kwaliteit vind ik daarin heel belangrijk.”